Tenker Lagerbäck mot fremtiden?

Etter 0-2 mot Nord-Irland for to uker siden er det så å si allerede i boks at det ikke blir noen tur til Fotball-VM i Russland for Norges landslag til neste år. 5 kamper er spilt og 4 av de er tapt, med kun en seier mot San Marino på hjemmebane som et lyspunkt. Hvis man kan kalle en seier mot denne miniputten av en fotballnasjon for et lyspunkt.

Dette vet naturligvis landslagssjef Lars Lagerbäck. Nå er det 2 måneder til de to neste landskampene, når Tsjekkia (10.juni) og Sverige (13.juni) kommer på besøk. God tid for Lagerbäck til å planlegge neste landslagsuttak. God tid for Lagerbäck til å se fotballkamper, speide på spillere og se etter spillertypene som han trenger til sitt landslag.

Men får vi oss kanskje noen solide overraskelser i neste uttak?

Under en prat med TV2-sporten for et par dager siden ble det snak om at Lagerbäck nå åpner for å tenke noen år frem i tid når han skal ta ut troppen, og muligens kan unge spillere få matching på høyere nivå for å gjøre de klare for EM-kvalifiseringen, som er det neste store målet. Og det er tross alt over et år frem i tid.

- Vi skal sette oss ned å ta en prat omkring U21- og A-landslaget. Vi må ha et helhetsbilde og se hva som er best for norsk fotball selv om A-laget alltid er nummer 1, og det er viktig å vinne kamper, ikke minst med tanke på FIFA-rankingen, sa Lagerbäck til NTB og TV2.

Da stiller vi spørsmålet: hvilke unge spillere kan være aktuelle for A-landslaget til neste tropp mot Tsjekkia og Sverige, hvis vi tenker på at troppen muligens også er rettet mot fremtiden? Kan det være rom for noen overraskelser?

Hvis vi begynner bakerst på keeperplassen, så skal det ikke være rom for mange overraskelser. Rune Jarstein er bare 32 år og Norges ubestridte førstevalg. 32 år er ingen alder for en keeper, og holder Jarstein nivået i Tyskland er det liten tvil om at han er bankers.

Forsvaret til A-landslaget har lenge vært en akilleshæl, og spesielt har midtforsvaret vært variabelt. Mangelen på fast spilletid har preget mange, blant annet Even Hovland. Gustav Valsvik fikk sjansen fra start mot Nord-Irland, men finnes det unge midtstoppere med potensiale for A-landslaget? Vi tror svaret på dette spørsmålet ligger i Sarpsborg og heter Sigurd Rosted. Den høyreiste midtstopperen er bare 22 år, og virker å være på full fart frem i karrieren etter en skadeutsatt start i Sarpsborg 08 etter overgangen fra 2. divisjon og Kjelsås.

På midtbanen er det mange spennende spillere. Men, vi frykter at det er en farlig utvikling for norsk fotball at vi fostrer for mange 10er-spillere. Martin Ødegaard og Ghayas Zahid fra Vålerenga er klassiske eksempler. På kantene har vi spennende spillere som Rafik Zekhnini. Kan disse tre være aktuelle for neste tropp? Vi er usikre, men tror heller på at en annen midtbanemann blir en soleklar kandidat i neste tropp, og mannen vi tenker på er Sander Berge.

Mange trodde Sander Berge ville få sin landslagsdebut fra start mot Nord-Irland, og treningene før kampen tydet på det. Overraskelsen var derfor stor hos flere når dette ikke var tilfelle. Han fikk sin debut, men da som innbytter i en kamp som allerede var avgjort. Han gjorde seg ikke bort, men fortsetter han den strålende utviklingen med spilletid i belgiske Genk er det mye som tyder på at han er med også neste gang. Kanskje han da får spille fra start.

På spissplass er Joshua King selvskreven, selv om vi gjerne skulle sett han mer ivrig og mer på jakt under landskampene, som vi er vant til å se han i Premier League. Aleksander Søderlund var hans makker mot Nord-Irland. Er noen andre aktuelle? Adama Diomande? Tarik Elyounoussi på topp?

Alternativene er etter hvert blitt en del, men det er få alternativer hvis man skal se i kategorien «fremtidsrettet». Sander Svendsen i Molde er en gutt mange har store forventninger til. Gutten debuterte utrolig nok på øverste nivå i Norge i 2013 i en alder av 16 år, men har ennå til gode å slå igjennom for alvor på øverste nivå i Norge. Kan han være en mann for Lagerbäck i fremtiden?
 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits